De 70 beste platene i 2013

Øyvind Berekvam

Steelgitarist. Det forfinede sårbare kirsebærtre. Foreleser. Tidligere journalist for flere aviser, politisk rådgiver, foredragsholder, nettredaktør, kommunikasjonsrådgiver og informasjonsansvarlig. Pappa til Mina og Pia.

You may also like...

36 Responses

 1. C sier:

  The Sadies???

  Er virkelig ikjke Internal sounds blant de 70 beste? Nei, nå er eg månebedotten…

 2. Even sier:

  Bigbangs plate «The Oslo Bowl» ble jo hyllet som en av tidenes beste norske album. Likevel er de ikke med på topp 70?! Men 13 andre norske artister er med? Veldig merkelig. Savner også Moddis «Kæm va du?» som er noe av det bedre jeg har hørt i mitt liv. Syns også Jamie Cullum med «Momentum» hadde fortjent en plass i lista.

  • C sier:

   Du kan da ikjke savne Moddi på en liste over GODE ting??? Erre mulig? Og om Akersgata hyller Big Bang som tidenes norske album, so what? Det har vært et knallår for norsk musikk, med Bjella suverent øverst. Atlanter har levert ei kremskive, gode gamle Astroburger minnet oss på at de fortsatt kan trylle når det kommer til popmusikk, og Helldorado er barske nok karer til både Stetson hatter og sylvspente boots.

   Men Big Bang og Moddi??? ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

   • Øyvind Berekvam sier:

    Atlanter kan jeg muligens være villig til å ta selvkritikk for. Moddi og Big Bang var ikke i nærheten, nei. Godt at Helldorado blir nevnt av andre enn meg, forresten. Kanonband som absolutt bør oppleves live!

 3. Patrik Pitic sier:

  Veeeeel, ikke en eneste hip hop skive(ikke hiphoper!), eller heavy metal(ikke metal freak heller), electronica eller noe fra resten av Europa(dvs. Tyskland, Belgia, Nederland, Frankrike, osv) hence=bare musikk fra US, UK og skandinavia(for det meste country eller «americana» som hipstere liker å kalle det, for country forbindes med Garth Brooks og co.), hence = mainstream. Hvis du fjerner 10 album fra lista så kan du like godt kalle det 60 beste country/americana skiver fra 2013.
  Sånn som Tornquist sier(ikke Torquist fan heller) den hviteste samlinga av beste skiver fra 2013!
  Litt mer variasjon(eller mye mer!) hadde nok hjulpet.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Finner du virkelig ikke elektronika eller metal blant de 70 platene her? Da synes jeg du bør gå igjennom listen én gang til.

  • Even sier:

   Nå er det jo veldig lite fra de sjangerne som faktisk er noe bra, så er ingen stor overaskelse at de er dårlig representert.

  • C sier:

   Klart, Patric Pitic – når du assosierer country med Garth Brooks, og ikkje finner elektronika og metal på den lista, da blir det jo litt vanskelig…

   Og såklart vil en journalists liste være preget av egne preferanser, det skal jo være en slags «subjektiv sannhet» – ikkje reflektere alt som rører seg i alle sjangere – det vil jo være en meningsløs øvelse. En liste som er gjennomført, og har rød tråd gir mer troverdighet enn en som spriker i alle retninger bare for å ha med «litt av hvert».

 4. Mattis F. hansen sier:

  Jeg savner The Dillinger Escape Plan og deres brilliante skive One of us is the killer. I mine høyst subjektive øyne, er dette årets plate. Tett fulgt av The Earls of Mars sin selvtitulerte skive. Noe av det beste jeg har hørt på mange år. Ellers ei grei liste. Musikk er subjektivt og man vil alltid ha noe å diskutere og være uenige i.

  Einar Tørnquist sin kommentar er forøvrig helt usmakelig, uten at jeg skal anta noe om hans hensikt.

 5. Einar Tørnquist sier:

  Dette er den hviteste lista jeg har sett i hele mitt liv.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Jeg bruker verken kjønn, geografi, alder eller farge som kriterier når jeg hører på musikk. Heldigvis.

 6. morten haugan sier:

  Guy Clark – Yeah

 7. musikknisse sier:

  Synes virkelig QOTSAs sterkeste album ..like clockwork hører hjemme på denne lista

  • Øyvind Berekvam sier:

   Registrerer at det er delte meninger om QOTSA. Mener du virkelig at den er den beste? Kan du eventuelt utdype? :) Jeg skrev om hvorfor jeg synes årets plate er Josh Hommes svakeste her: http://berekvam.com/blog/?p=7993

   • musikknisse sier:

    Ja, det er mye uenigheter om det siste albumet og det er jo forståellig. Bandet har en ny sound på og da er det ikke rart at deler av fansen reagerer. I motsetning til deg så likte jeg både tittelsporet og «vampire of time and memory». Det var modig av Josh Homme å prøve på disse baladene og for meg fungerte det bra. Ut i fra anmeldelsen din forstår jeg at det var spesielt de to låtene som ødela plata for deg.
    Grunnen til at jeg synes det er QOTSA beste album er pågrunn av den solide låtskrivingen. Et veldig gjennomført album uten en eneste svak sang.
    For meg et av 2013s aller beste album. I HVERT FALL topp 70! hehe:)

 8. Arne And sier:

  Denne listen bør døpes om til «De 70 FORELØPIG beste platene i 2013».

  • Øyvind Berekvam sier:

   Erfaringsmessig kommer det ikke så veldig mye annet enn juleplater ut i desember. Årets kanskje aller svakeste musikkmåned? :)

   • Arne And sier:

    Kommer nye skiver hver eneste dag. Om de er bra eller ikke gjenstår å se. Beholdningen så langt i Desember er strålende liveskiver med Goat og Nick Cave. Liker også svenske Sumie godt. Men vi er jo bare 3 dager inn i måneden…

 9. asle sier:

  Deafheaven, Berekvam! DEAFHEAVEN!

 10. arealhumanbean sier:

  Denne listen mangler Like A Clockwork av Queens of the Stone Age, Som er dems beste plate hittil og er så gjennomført og har en veldig gjennomtenkt stil som gjør hver eneste sang utrolig bra. Ellers så er listen relativt bra. LITT mye rolig musikk og ukjente artister. Lista burde vært tittelert noe annet.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Dersom du leser innledningen i denne bloggposten så ser du at jeg har lenket til begrunnelsen for at Queens of the Stone Age ikke er med. Jeg synes årets album er deres klart svakeste. Dessverre. Og jeg er blodfan av bandet :)

 11. Øystein sier:

  Det blir for trist om ikke Asgeir Trausti sitt Dýrð í dauðaþögn skulle få litt oppmerksomhet selv om det ble utgitt september 2012 på Island. Tar tydeligvis alt for lang tid å ro over noen eksemplarer av platen slik at vi fikk det med oss i fjor. For min del det albumet jeg setter høyest i år (da jeg velger å kategorisere det som en 2013 utgivelse) sammen med Jason Isbell, Holly Williams, John Moreland og Volcano Choir.

  Takk for en finfin liste Øyvind, blir kjekt å tråle seg gjennom det ukjente her. Olafur er foreløpig knall.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Trausti oppdaget jeg litt for seint. Men jeg gleder meg stort til konserten her i Stavanger i januar. Vi har i det hele tatt vært bortskjemt med bra islandske artister her i byen de siste årene ettersom NuMusic og Tou Scene har hentet inn så mye bra. Konserten som Arnalds gjorde i Domkirken i fjor var aldeles fantastisk!

   • Øystein sier:

    Billettene er allerede kjøpt så det blir magisk. Ser for meg at Arnalds i Domkirken var relativt sweet ja. Kjekk oppdagelse!

 12. Endless sier:

  AFI – Burials* Skrev feil først. Vet ikke om du har hørt det jeg? =)

  • Øyvind Berekvam sier:

   Hei!

   Nei, den har jeg gått glipp av. Setter den sporenstreks på min «Berekvam har ikke peiling»-liste :)

   • Endless sier:

    Vet ikke hvorfor jeg liker dette albumet så godt. Et kort søk på nettet som avslører at albumet har ikke fått mange gode anmeldelser men uansett. Musikk er som så mye annet en smakssak. 70 album er mye musikk så de fleste burde vel finne noe de liker i en slik oppsamling =)

    PS forvirrende de pilene <– Reply. Er vandt med at de er under postene =)

 13. Endless sier:

  AFI Burrial er mitt favorittalbum i 2013. Vet ikke om du har hørt det jeg men.

  • Endless sier:

   Vet ikke hvorfor jeg liker dette albumet så godt. Et kort søk på nettet som avslører at albumet har ikke fått mange gode anmeldelser men uansett. Musikk er som så mye annet en smakssak. 70 album er mye musikk så de fleste burde vel finne noe de liker i en slik oppsamling =)

 14. En grei liste, men er veldig preget av rolige artister/album. For min smak, er det litt for lite band/artister på denne listen hvor den rene musikalsk-tekniske siden forbauser meg.
  Syntes Fortress albumet til Alter Bridge fortjener en plass på enhver topp liste for årets album :)

 15. Bitey sier:

  Det er 2 album som ble sluppet ut i år som har fått spesielt mye avspilling i min samling: Leprous – Coal og Tesseract – Altered State. Spesielt er The Valley fra Coal og Eclipse fra Altered State favoritter.

 16. Bra oversikt!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Hjertelig takk! Det viste godt igjen i besøkstatistikken denne gangen også :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *