2012: Årets beste plater – så langt

Øyvind Berekvam

Steelgitarist. Det forfinede sårbare kirsebærtre. Foreleser. Tidligere journalist for flere aviser, politisk rådgiver, foredragsholder, nettredaktør, kommunikasjonsrådgiver og informasjonsansvarlig. Pappa til Mina og Pia.

You may also like...

14 Responses

 1. Hei!

  Pleier å sjekke hva du anbefaler av og til for jeg synes du har god smak og gode kommentater. Jeg har ikke funnet så mye bra musikk i år enda og synes den har vært betydelig dårligere enn de siste årene (som har utmerket seg, imo). Men du har mange på lista jeg ikke har hørt så nå har jeg noe å holde på med. Takk!

  Men det som overasker meg er at jeg ikke finner min favoritt fra dette året på din liste. Attack On Memory fra Cloud Nothings trenger kanskje litt tilvenning, men når den litt skrikete vokalen kommer på plass så synes jeg de har lagd en helt utmerket plate! Spesielt synes jeg Wasted Days en svært bra låt og den klart beste i år. Ble og er hekta på den 9-minutteren.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Heisann.

   Joda. Jeg har hørt plata. Men ikke nok. Har bitt meg merke i sangen «Stay Useless» ser jeg av notatene mine. Skal absolutt høre med på den!

   • Flott! Jeg mener jeg har hørt litt på Perfume Genius, men av en eller anne grunn ble den lagt bort. Jeg takker for at du trekker den fram for det er jo virkelig en vakker plate. Så får vi se hvor god holdbarhet den har. Sigur Ros plata synes jeg har fått for lite oppmersomhet. Ekki Mukk og spesielt Varud er jo bare himmelsk musikk!!

    Jeg har hørt endel på den nye plata til Grizzly Bear – Shields og den var virkelig lovende! Gleder meg mye til å få den i hus. Koste meg mye med Vecatimest, men jeg lurer på om denne kanskje er enda bedre. Sjekk den ut!

 2. Alex sier:

  Et godt tips til litt psychedelic pop/rock er The Allah-Las – Tell Me (Whats on Your Mind) EP. LP’n kommer visstnok til høsten engang. Etter norsk standard bør den jo da være rett rudt hjørnet. Kun 4 sanger på spotify, men det var i alle fall nok til at jeg gleder meg til albumet kommer.

  Nenvte også A A Bondy – American Hearts på last.fm profilen din. Riktignok ikke fra i år, men bra saker jeg tipper du liker basert på albumkåringene dine.

 3. Kasper Steen sier:

  Sjekk ut: Bear In Heaven, Cloud Nothings, Django Django, Friends, Hooray For Earth, Hot Chip, Japandroids, John Talabot, Lotus Plaza, Man Without Country, Norra Kust, Of Monsters And Men, Polica, Porcelain Raft, Sleep Party People, Twin Shadow, Young Magic.

  http://open.spotify.com/user/kasper_s/playlist/70It5a9PdihfaWMnJCkong
  http://open.spotify.com/user/kasper_s/playlist/5d4ovVzNSXKsyyxWZOtHFO

 4. Alex sier:

  Se der ja. Solid liste. Kanskje litt mye ømhet og melankoli for min smak, men mye bra her. Flere gode tips også. Jeg begynner sikkert å pløye igjennom det jeg er spent på etter jobb søndag. Perfekt tidsfordriv frem til EM-finalen. Du har kanskje allerede forkastet disse, men hvis ikke så mener i alle fall jeg at følgende plater er verdt å sjekke ut…

  Julia Holter – Ekstasis. En slags avant garde popgreie. Denne er virkelig en perle. jeg føler Julia Holter klarer å balansere kreativitet med fengende melodi og god vokal, samt et veldig spennende lydbilde. Hun driter i alt som er konvensjonelt med låtskrivning og skaper noe virkelig unikt. Denne må du gi en sjanse hvis ikke allerede har gjort det.

  The Brian Jonestown Massacre – Aufheben. I mine ører har dette vært et av verdens beste band siden midten av 90 tallet. Med Aufheben fornyer de seg igjen. Jeg er så fanboy at uansett hva jeg prøver å si om dem så blir det bare teit. Verdt å sjekke ut. Skulle disse mot formodning være ukjente så anbefaler jeg Tepid Peppermint Wonderland og dokumentarfilmen dig! fra 2004.

  A Place To Bury Strangers – Worship. Denne oppsumerer det greit. http://www.aquariumdrunkard.com/2012/06/27/a-place-to-bury-strangers-worship/
  Med dette setter APTBS standarden for noise/exsperimental rock. Definitivt ikke for alle, men om en 10 års tid tror jeg folk som liker denne typen musikk kommer til å se tilbake på Worship som en bauta.

  Actress – R.I.P. Jeg har personlig aldri vært særlig fan av elektronisk musikk, men dette er for kreativt, spennende og kult til og ikke bli fascinert av. En plate som kan høres totalt forskjellig ut ved to separate gjennomlyttninger.

  Pond – Beard Wives Denim – Catchy up beat pop rock. Har blitt testet ut i forbindelse med vors på grupper som i utgangspunktet kun hører på typisk VG-lista. Funket.

  Spiritualized – Sweet Heart, Sweet Light. Har kanskje blitt litt runde og polerte i lydbilde enn jeg husker/foretrekker. Likevel bunnsolide greier.

  Shit, så ble det seint da.

  Pumice – Puny
  Fiona Apple – The Idler Wheel
  Dr. John – Locked Down
  Mount Eerie – Clear Moon
  Felix – Oh holy Molar

  Oppdaterer hvis jeg kommer på flere

  • Øyvind Berekvam sier:

   Oisann. Julia Holter var spennende. Må innrømme at jeg ikke har fått med meg henne. Høres ut som en plate som kommer til å leve noen år, ja. Hjertelig takk for tips :)

   Ellers har du muligens rett i at listen så langt har litt overvekt av det melankolske og søtladne. Men så har det da også kommet mye bra musikk i den retningen i år.

   En del av artistene du nevner har jeg allerede langt til i må-høre-på-listene mine, og det jeg ikke har hørt skal jeg absolutt sjekke ut :)

  • Øyvind Berekvam sier:

   Hjertelig! Har fått med meg noen av titlene du nevner men langt ifra alle. «Aufheben» var en positiv overraskelse for meg som aldri har rukket å sette meg inn i det bandet. «Stairway to the best party» satt som et skudd: http://open.spotify.com/track/6hShmV4jqt6iRfgO4VgRsc

   • Alex sier:

    Så kult. Ja, dritkul sang og nok en hyllest til Rolling Stones.

    The Brian jonestown Massacre har jo etterhvert opparbeidet en ganske omfattende katalog, stappfull av godbiter. Fantastisk band.

 5. Frode Hønsi sier:

  Og hvor befinner Wrecking Ball seg? Denne har jeg hatt stående i bilen siden den kom ut, og har vist seg slitesterk på de fleste områder. Kan rett og slett ikke se at det finnes 50 bedre plater enn denne gitt ut i år. Jeg var nok en av de få som også hadde sansen for Working On A Dream, men for meg er Wrecking ball det beste Springsteen har gjort siden Tunnel Of Love i 87.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Hei og takk for innspill. Jeg er en av flere som synes «Wrecking ball» er en av Springsteens aller svakeste plater. Skrev litt om platen her: http://berekvam.com/blog/?p=5607

   «Tunnel of love» er for øvrig min favorittplate av Sjefen: http://berekvam.com/blog/?p=255

   • Frode Hønsi sier:

    TOL har jeg etter Darkness og BTR, men Wrecking Ball gav meg menig når låtene kom i rekkefølge. hadde hørt dem låt for låt og var skuffet. Men som totalitet var det bare noe som klikket på plass. Hverken Land of Hope And Dreams eller Wrecking ball hadde som låter fått meg til annet enn å riste på skuldrene før de kom inn i helheten. Kan neste si at denne platen på en helt egen måte viste at et album ikke er en samling enkeltlåter. Men det begge de siste platene til Springsteen er vel kanskje plater man enten liker eller misliker. Og som er artist er det da kanskje en styrke at man ikke blir likegyldig slik som de langte fleste andre artist blir over tid. F.eks Costello sin sine seneste år er bare et gjesp i forhold til de første 10.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *