De 70 beste platene i 2010

Øyvind Berekvam

Steelgitarist. Det forfinede sårbare kirsebærtre. Foreleser. Tidligere journalist for flere aviser, politisk rådgiver, foredragsholder, nettredaktør, kommunikasjonsrådgiver og informasjonsansvarlig. Pappa til Mina og Pia.

You may also like...

94 Responses

 1. Takk for lista, Øyvind!
  Her var jeg enig på mange punkter, og da blir det selvsagt VELDIG interessant å sjekke ut dem jeg ikke har hørt. DET er jo poenget med sånne lister…?

  John Grant sitt fantastiske album har «pallplass» for meg også i år, men med Field Music (Measure) som nr 1 og Owen Pallett sin «Heartland» på 2. plass. Har du hørt dem?
  Cherry Ghost, Vandaveer (som jeg fant her på din blogg), Jónsi, Susanne Sundfør og Perfume Genius er andre 2010-favoritter. Videre er nok også jeg av dem som rangerer Arcade Fire og Sufjan Stevens høyt i år…

  Ellers har jeg i år hørt mye på Wild Nothing, Beach House, Two Door Cinema Club, Lone Wolf, Twin Shadow, James Yuill, Deerhunter, Glasser, Cold Mailman, Pow Pow og The Besnard Lakes.
  Jeg er forøvrig svak for «singer-songwriters», så derfor har jeg kost meg mye med både Divine Comedy sin «Bang Goes The Knighthood» (som ikke er like bra som fantastiske «Absent Friends», men både vakker, morsom og så erke-britisk som bare Neil Hannon får det), og Thom Hell sin «All Good Things» (som i min bok er en fullverdig oppfølger til «God If I Saw Her Now» selv om den ble ganske lunkent mottatt mange steder der jeg leser anmeldelser).

  Fortsett å skriv! Både lister og anbefalinger!
  PS: Jeg syntes den «blogger vs journalist» diskusjonen på lydverket sin nettside var fantastisk morsom, og det er liten tvil om hvem som kom best ut av den…

  mvh Torgeir Aasen

  • Øyvind Berekvam sier:

   Takk for innlegg :)

   Godt at flere har oppdaget John Grant. Og ja: Jeg har hørt og likte godt Field Music. Kan nok ta selvkritikk på at den ikke er med på listen. Skal sjekke ut de andre du nevner også.

   Skal forsøke så godt jeg kan å fortsette å skrive. I hvert fall så lenge tiden strekker til :)

 2. Einar sier:

  Omfattende og bra liste, godt jobba.

  Men hva med Janelle Monae da?

 3. Åsmund sier:

  Du har tidligere her svart på hvorfor Sufjan Stevens «The Age of Adz» ikke er på lista, men den virkelige juvelen Sufjan Stevens har gitt ut dette året mener jeg er «All Delighted People EP». Denne epen er nummer en på min liste i år.

 4. Ragnar sier:

  Artig å lese at du har oppdaget The Clientele. Jeg hørte dem først for noen år siden ,helt tilfeldig, i en Platekompaniet butikk. Deres «God Save the Clientele» er rett og slett en av verdens beste pop-plater.

 5. RRR sier:

  Bra jobbet berekvammis!

  Men jeg savner The Walkmen – Lisbon. Sjekk den ut
  hvis du ikke har hørt den

  • Øyvind Berekvam sier:

   Ah. Den er en av mange plater som står på «burde-sjekke-nøyere-listen». Takk for påminnelsen!

 6. Peter sier:

  Interressant liste!

  Alltid moro med tips til ny musikk. Helt enig med deg når det gjelder John Grant – knallskive! Tittelkuttet og «Where dreams go to die» (hvilken genial låttittel!), må være kandidater til årets låter.

  Dersom jeg skulle lagd en tilsvarende liste ville vi nok hatt endel overlapp, men jeg ville nok tatt med følgende:
  Gil Scott-Heron med «I’m New Here». Enkelte kutt så gripende at det gjør vondt. Meget sterk skive.
  JJ Grey & Mofro med «Georgia Warhorse». Sistekuttet «Lullaby» må være den fineste godnattasang som noensinne er spillt inn.
  Og til slutt; Tom Mcrae med «The Alphabet of Hurricanes». Denne vokser for hver gjennomlytting.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Takk for det!

   Godt at flere oppdager John Grant. Registrerte at Musikkmagasinet MOJO også hadde den platen øverst på sin liste.

   Takk for tips. Skal sjekke ut de platene du nevner. Har faktisk ikke fått med meg at McRae har gitt ut plate i år…

 7. El Scorcho sier:

  Greit nok at listen er subjektiv, men som også tidligere har blitt nevnt i kommentarene, hvordan i all verden kan man glemme å få med Arcade Fire – The suburbs ? vil driste meg til å si at den er på topp 5 av mine personlige favoritter noensinne, 90/100 !

  • Rune Berekvam sier:

   Jeg lurer fælt på hvordan en objektiv liste over årets 70 beste album hadde sett ut? Går det an å objektivt måle kvaliteten på musikk?

   Jeg er litt forundret over at folk kritiserer journalister og bloggere for å være for subjektive, når de anmelder musikk. Men klart, det kunne vært interessant å lese en anmeldelse som konsentrerer seg å konstatere at det til sammen er ti personer som bidrar på plata, en av dem en kvinne, at det er tre sanger i dur og syv i moll, at alle uten om ett spor går i 4/4 takt, osv.
   Ikke sikkert at jeg hadde blitt så mye klokere, men nytt og spennende hadde det definitivt vært. :-)

 8. ?!? sier:

  Den beste platen mangler?!?!? Dungen – Skit i allt!!!

 9. Øyvind sier:

  Hei! Takk for en spennende liste. Vil gjerne trekke fram Midlake (nr 54) – en utrolig stemningsfull og melankolsk plate.

  Som progfan (en sjanger som er mer spennende enn på lenge) så vil eg trekke fram Anathema, Oceansize og Crippled Black Phoenix, som alle har gitt ut gode album som er vært å sjekke ut. Av norske band så ble Audrey Horne’s selvtittulerte album ganske ufortjent forbigått i relativ stillhet. Også Sahg gav som vanlig ut en flott plate.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Takk! Der var det en del plater jeg absolutt må sjekke ut. Døgnet burde hatt litt flere timer :)

   • Harald sier:

    Agreed! Crippled Black Pheonix er heilt rått. Har lest mykje på bloggen din, Berekvam. Og du verkar å like både prog og stoner, og har gjort mykje for å løfte fram desse litt «oversette» sjangrane i dagen – jamfør Shining + Crimson koplinga.

    I den forstand er Crippled Black Pheonix kjempeaktuelt. Bandet er nettopp ein slags blanding av stoner og prog (sjølv omtalar dei musikken sin som endtime ballads). Eit samarbeid mellom folk frå Mogwai og Electric Wizard :-D. Dels minnar det om QOTSA og dels Pink Floyd – og alt i mellom. Hør til dømes låta «444»: spotify:track:1Oc3CB0H4EmTMKTPL9gu3c

    Groove.no skildrar musikken slik: tunge stemninger, røykfylte visjoner og progressive ideer, og omfavner flere stilretninger. Her er ein link til deira platemelding av fjorårets plate: «200 tons of bad luck».

    Årets plate «I, vigilante» er også av same kaliber, men kanskje enda betre og meir uptempo. Årets favoritt i mi bok, etter Midlake. Åpningssporet er fantastisk. Omtale frå BBC: http://www.bbc.co.uk/music/reviews/wgx2

 10. Simen sier:

  Imponerende og godt gjennomtenkt liste. Personlig ville jeg hatt Dylan LeBlanc, Lanegan & Cambell og The Duke & The King lengre opp. Dessuten mangler mine topp 2 album av året fullstendig. Kanye West ser jeg er nevnt av andre, men Blitzen Trapper «Destroyer of the Void» er min personlige nr 1 i år.

 11. Karl Martin Leknes sier:

  Meget bra liste! Jeg har nå begynt å kose meg med band jeg enda ikke har oppdaget. Tror dette blir bra! Og du har rett i det med The National, syns jeg: «men jeg har en mistanke om at det kommer til å vokse mer på meg utover året.»
  Albumet har virkelig bare blitt bedre og bedre. Låter som England, Lemonworld og Anyone’s Ghost er virkelig storartet. Jeg synes at hele albumet er fremragende bra. Mye bra musikk inne på listen, men også en del jeg ikke har hørt (og dette gleder meg).
  Flott blogg :)

 12. Walther Spro sier:

  Flott liste dette her, og mange utgivelser jeg må sjekke ut etter å ha sett fort gjennom den her nå. Om jeg ikke har blingsa er ikke Deftones-Diamond Eyes med på listen. Syns absolutt den burde være med. Den ligger ihvertfall høyt oppe på min egen liste over årets utgivelser :o)

 13. Savner Deftones og Weezer på lista, ellers dekkes jo det meste her.

 14. Catharina sier:

  Har du hørt «Postcards From A Young Man» av Manic Street Preachers. Syns den fortjener en plass. Selv om det ikke er deres beste album syns jeg det er utrolig bra! :)

  Men går jeg vel under kategorien «Manics obsessed»..

  • Øyvind Berekvam sier:

   Hehe. Jeg har ikke fått så mye tyn av Manic-fansen som jeg har fått av Arcade Fire-folket :)

 15. Anders sier:

  Fin liste, men personlig savner jeg Yeasayer som på en tilsvarende liste laget av meg ville vært blant top5.

 16. Archevis sier:

  Hvor er Abrahadabra fra Dimmu Borgir?

  OK, ikke deres beste album noensinne, neivel – det skal da også noe til for å toppe Enthrone Darkness Triumphant. Men at Abrahadabra ikke engang kommer med på topp 70 betyr vel bare at man ikke liker symphonic black metal noe særlig….

  Vel, smaken er jo som kjent som baken. Men dette sies jo som regel også bare av folk med rævva smak også, da… :-)

  • Torjus sier:

   Ganske enig i kommentaren din der. Nå som a-ha har gått over i historien er Dimmu Borgir norges største kulturelle eksportartikkel, og norsk black metal generelt. Norge er desverre altfor kristent til å innrømme det.. Men det hjelper nok på salget at så mange kristne hater det, hehehe;)

 17. webnisse sier:

  ellers så anbefales plateselskapet fysisk format, platebutikken tiger i oslo sitt eget selskap. mange band der som hadde fortjent mer pr. personlige favoritt er okkultokrati, som rævkjører kvelertak MED honningbarna :P

  http://www.myspace.com/fysiskformat

 18. Lasse sier:

  Hvor er Mumford & Sons – Sigh No More? jævli bra album

 19. webnisse sier:

  kvelertak. igjen.

  jeg kjenner jeg blir noe oppgitt når folk som åpenbart ikke har noe særlig foteste eller interesse for metalsjangeren hausser kvelertak opp gjennom…eh…taket. de er virkelig et ordinært band, eneste de har gjort riktig er å få med seg pr. vil si de er direkte uoppfinnsomme, men siden de kombinerer hc-vokal med norsk, så ser journalistene og indiekarer som skal fylle opp listene sine sitt snitt.

  problemet er at siden norske journalister og ‘forståsegpåere’ totalt forbigikk apocalypse dudes når den kom ut, og i mange år latterliggjorde black metal/ekstremmetalen, og dertil misset muligheten til å fremstå som ‘de som vet og kan noe’, så er de livredde for å gå på samme blemma en gang til.og da bestemmer de seg for at ‘jaha, hm…kvelertak er det nye store’. noe de ikke er. hyggelig for metalbransjen at de får spalteplass, men et genialt band er de ikke. (ikke ulikt voldbeat…hard rock/metall for de som egentlig ikke liker sånt) de stjeler jo mer enn turboneger gjorde, og de burde rappe riff fra flere enn bare satyricon :P .

  noe av det samme (hypemessig) gjelder for plant. mannen har virkelig ikke gitt ut noe hørbart soloalbum siden 1993, og har mer eller mindre sluttet å skrive egne låter. men siden køntry/roots/bluegrass-greiene med krauss, så har mannen fått et slagt ‘alternativ-stempel’og hylles av mennesker som ellers ikke ville sagt noe særlig om zeppelin utover det at ‘stariway to heaven er en fin sang’. årets band of joy er en suppe, intetsigende og uinteressant suppe, kjedelig, søvndyssende. jeg håper jammen mannens neste plate blir plant med munnspill og en dyktig mann på kassegitar i ekte bluesånd (f.eks som han gjorde på b-sidene på singelen 29palms) om han virkelig skal holde på slik med coverlåter, og siden stemmen hans er skral.

  sluttsyting: shining er utvilsomt årets norske plate uansett sjanger, men selv om de spiller 21 century schizoid man, så er de ikke plasserbare sammen med king crimson. for det første fordi den sangen er ganske utypisk kc, og for det andre fordi fint lite av det shining holder på med ligner på 21 century schizoid man/kc.om sjangerplassering er viktig, så faller shining under indistrimetal. (med snev av prog, ikke milevis unna gode gamle nin.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Jeg digger Kvelertak, og som jeg tidligere har skrevet er litt av årsaken at de minner meg om alt jeg syntes var gøy med rock. Det har ikke vært særlig stuereint å innrømme at man koste seg med hardrock på 80-tallet, men band som Kvelertak og bøker som «Fargo Rock City» har gjort sitt for å bøte på dette. Jeg ser ikke nødvendigvis på Kvelertak som et metalband. De låter mest som et klassisk heavyband som krydrer med elementer av mye forskjellig. Etter å ha sett releasepartyet deres på Checkpoint Charlie tidligere i år kan jeg ikke skjønne at noen kan gå fra en konsert med dette bandet uten et bredt glis :)

   Plant/Krauss-plata var nydelig. De to stemmene passet glimrende sammen, produksjonen var fenomenal og låtutvalget var forbilledlig. Årets plate er som jeg skrev ikke like bra, men vel verdt å bruke tid på. Når det gjelder soloplatene hans syntes jeg «Dreamland» var veldig bra. Særlig hans energiske versjon av «Funny in my mind»: http://open.spotify.com/track/39Vuh8IuEj1EQ3kub718jg

   Når det gjelder Shining, så er det jo ikke vanskelig å tenke seg at det er sånn King Crimson ville hørtes ut dersom de hadde startet i dag. Er det jazz? Er det metal? Er det prog? Jeg aner ikke. Ingen har greid å definere dem. Det er jo et godt tegn.

   Skrev litt om konserten deres og progrock her: http://berekvam.com/blog/?p=3769

   • Kjetil sier:

    Spørsmålet som bør stilles er vel hvor dypt, om i det hele tatt, dykker du ned i metal-sjangre?

    Leter man ikke, finner man ikke, og det er jo en ærlig sak…

 20. : ) sier:

  Iron Maidens «The Final Frontier» var ikke her fordi? Skulle det bare være en liste over beste album fra Norge? eller innen en spess sjanger elns?

 21. : ) sier:

  Skulle dette bare være norske artister? eller internasjonalt? Fant ikke Iron Maidens «The Final Frontier» i denne listen så antar det ikke var beste plater internasjonalt..

 22. Alexander sier:

  Flott liste, selv om jeg både er uenig med noe og mener noen vesentligheter er fraværende :)

  Verden blir et bedre sted med best of-lister!!!

  Min egen liste er i kjømda, men jeg vil ha med meg årets siste utgivelser før fasiten kommer. Jeg blir alltid like forundret over hvor tidlig disse best of-listene kommer, du utelukker jo potensielle gullkorn når du kommer med den i begynnelsen av desember…

  Forøvrig helt enig med førsteplassen. Genial plate! Hadde også en fantastisk konsert i Bergen, bare så synd vi bare var 15-20 stk som fikk oppleve den :(

  • Øyvind Berekvam sier:

   Listemaking er alltid moro. Noe må jo vi musikknerder ha å kose oss med :)

   Overraskende mange som forventer «objektive» lister, men det finnes som kjent ingen objektiv omtale av musikk. Dette er de 70 platene jeg har kost meg mest med. Andre har selvsagt hatt større opplevelser med andre plater. Slik vil det alltid være. Målet mitt er bare at noen flere sjekker ut det jeg anbefaler og som du ser i kommentarfeltet kommer det inn mange tips om andre ting jeg bør sjekke ut. Det er jo strålende :)

   Det er kanskje tidlig å publisere liste i starten av desember, men erfaringsmessig er det jo stort sett juleplater som sendes ut i verden denne måneden. Jeg er uansett sikker på at jeg etter hvert kommer til å oppdage flere 2010-plater som fint kunne forsvart en plass på listen.

   Misunnelig på den konsertopplevelsen. Håper han kommer tilbake til Norge en gang. Hyggelig at flere har oppdaget hvor magisk den Grant-platen er :)

   • Alexander sier:

    Har hørt på listen din, og har gjenoppdaget noen flotte artister som bare har vært perifere i mitt lytteunivers det siste året. Og det er vel hele poenget med slike lister? Noen ser ut til å tro at vi musikknerder bare lager slike lister for å vise omverdenen hvilket suverent overblikk vi har og hvor sære vi klarer å være, men for meg og mange med meg er dine og andres lister som GULL-graving å regne! Kjekt å støte på noen med samme musikalske preferanser.

    Så takk for det!

    Og når det gjelder kommende utgivelser resten av året, så har du rett. Mye søppel, men jeg håper enda det dukker opp en perle eller to. Kanskje Ryan Adams når gamle høyder à la Heartbreaker med sin siste f.eks??? Heller tvilsomt, men jeg har ikke gitt ham helt opp enda.

    Det viste seg forresten at jeg var abonnent på noen av spillelistene dine i Spotify fra tidligere. Musikkeverden er liten gitt :)

    Keep up the good work!

 23. sveno sier:

  Denne listen var direkte flau, skulle tro det var en fjortis som har lagd denne?

 24. Abdahl Rafaii sier:

  nr. 12 som nr.1…….. punktum!!!

  • Øyvind Berekvam sier:

   Laura Marling er meget bra, ja. Veldig spent på hva hun kommer med i framtiden. Ikke ofte vi ser en fersk artist levere to så bra plater.

 25. Svada sier:

  Smaken er jo som baken, men noen av uttalelsene her vitner jo om at mannen rett og slett ikke har peiling på musikk. Jeg vil trekke frem noen sitat fra plateanmeldelsene jeg synes er avslørende:

  Neil Young «Le Noise»:

  «Young har som kjent ikke gitt ut en eneste bra plate siden 1994»

  Jacob Dylan «Women and country»:

  «Synd det er så lenge siden faren hans har gitt ut noe like interessant som dette…»

  Justin Townes Earle «Harlem River Blues»:

  «Storartet countryrock av et kaliber det er lenge siden pappa Steve var i nærheten av»

  Hallo!!

  Neil Young har gitt ut to mesterverk etter 1994, «Silver & Gold»(2000) og «Prairie Wind»(2005), samt en rekke sterke plater utenom dette.

  Hva med Bob Dylans «Together Through Life»(2009) og «Modern Times»(2008)??

  At Justin Townes Earle slekter på sin fars musikalske gudegaver er det liten tvil om, men at han har funnet en print innen country rocken som overgår Steve Earle er bare en latterlig uttalelse. Han er en rivende dyktig musiker med et interessant musikalsk uttrykk tuftet på delta blues og rockabilly, men har en lang vei å gå før han kan sammenlignes med Steve Earle.

  En del av platene som er med på lista fortjener en plass blant de 70 beste i 2010, men det hele vitner om lite gravende musikkjournalistikk. Noe som provoserer meg er at Neil Young’s «Le Noise» er nr. 70 mens «Band of Joy» med Robert Plant er nr 55. Hva er vitsen i å ha med plata på lista bare for å ytre at Plant heller burde gjenoppta samarbeidet med Alison Krauss? Country og roots er i vinden for tida, men Plant gjør seg mindre i denne sjangeren enn feks Tone Damli Aaberge. «Le Noise» er faktisk Neil Young på sitt beste og det grenser til blasfemi å degradere rockens Gud på denne måten.

  Til dere som faktisk liker roots sjangeren vil jeg oppfordre til å bruke nettet og oppdage artister selv, i stedet for å bli guidet av kåringer som dette.

  To tips:

  The Tallest Man on Earth(SE)

  Brooke Miller(CA)

  • Øyvind Berekvam sier:

   «Silver & Gold» og «Prairie Wind» er ikke mesterverk i min bok, og jeg kjenner ikke mange Young-fans som er enige med deg. Personlig synes jeg de to platene er relativt tafatte og bleke. Jeg er stor Young-fan, men selv om man er fan går det an å ha et nyktert forhold til det som leveres. Det samme mener jeg om de to Dylan-platene du nevner. Jeg er litt overgitt over at mange musikkanmeldere ukritisk slenger seksere etter folk som Dylan og Young. Det er også en stund siden Earle sr. har gitt ut en klassiker…

   «Mannen» du omtaler i innlegget ditt er for øvrig meg :)

   Og dersom du er av den oppfatning at jeg ikke liker country og americana kan du jo lese dette: http://berekvam.com/blog/?p=67 :)

   (Jeg setter for øvrig pris på om folk signerer med navn her på bloggen. Debatten blir mye hyggeligere da)

 26. Andreas sier:

  Hva slags tull er dette? «Plant greier heldigvis å motstå fristelsen til å leke mer med Page og Jones.» Plant har uten noen tvil laget sine beste mesterverk sammen med disse to+ John Bonham, og det er absolutt ingen dum ting at disse foruten Bonham skulle fortsette å jobbe sammen. Tydeligvis en kvinne som skrev denne artikkelen.. Og hvem i all verden er artistene/bandene på denne listen? kjente igjen 3-4 stykker, og jeg må til slutt få legge til at Neil Young har gitt ut knallbra plater, både før og etter 1994.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Det er lov å være uenig:)

   Jeg er en av de som helst ikke vil at Led Zeppelins storhet blir ødelagt av halvdårlige gjenforeninger. Jason Bonham er flink, men uten pappaen hans blir det aldri det samme. Synes det er strålende at Plant istedet lager flotte soloplater og at Jones leker i Them Crooked Vultures.

   Neil Young har absolutt gitt ut mange bra plater fram til 1994. Etter det har det vært ytterst skralt.

 27. Anonym sier:

  Bra du har fått med deg Phone Joan – “The Early Sounds of Joan”. Ikke mange andre som har fått med seg denne.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Alt for få som har fått med seg Phone Joan, ja. Oppdaget dem på Bylarm. Var aldeles strålende live, og debutplaten levde opp til forventningene. Skrev om dem her etter konserten i Sandnes for noen måneder siden: http://berekvam.com/blog/?p=2435

 28. Vegard sier:

  He He John Grant skiva er bra den ass,men at den stjæler førsteplassen til Black Keys er uhørt;)

  Synes også det var rart du ble skuffa over nye Neil Young skiva(fordi den ikke ligna mer på lanois sine solo skiver….??)personlig blir jeg jævlig imponert over spennvidden til en så produktiv fyr som Neil Young.Time out of mind(regner med du ikke sikter til Oh Mercy)er knallskive det,men når vi prater om «å løfte artister til nye høyder»og geniale grep av Lanois MÅ jo Wrecking Ball nevnes…..eller?

  ser at noen savner Gaslight Anthem her,de har i mine øyne(sammen med The hold Steady)førsteplass på lista over de mest oppskrytte og ufortjent populære banda i verden.(utenom U2 selvfølgelig da)

  Mark Kozelek skiva er vel egentlig en sun kil moon skive.

  spennende lesning og flere nye skiver å høre på fremover,takk skarru ha!!

  • Øyvind Berekvam sier:

   Jeg har innrømmet overfor bekjente at forventningene mine kanskje ødela en del av opplevelsen med Young-skiva. Hadde ærlig talt håpet at Lanois ville ta med seg hele repertoaret sitt til Young, og ikke bare plassere ham alene med forskjellige gitarer…

   Enig i at Wrecking Ball er magisk. Det er en av mine absolutte favorittplater. Så Emmylou i Stavanger Konserthus med bl.a. Buddy Miller for en del år siden. Svære greier. Lanois skapte strengt tatt også store deler av lydbildet som U2 ble kjent for. Dylan-platene, særlig Oh Mercy er vanvittig bra. Men de to første soloplatene til Lanois står fremdeles som det beste han har gjort i mine øyne :)

   Blogget om mitt forhold til Lanois og hvordan jeg oppdaget ham her: http://berekvam.com/blog/?p=374

   Takk for at du påpekte slurvefeilen med Kozelek/Sum Kil Moon. Skal rettes opp øyeblikkelig :)

 29. esp sier:

  …men hvor er Sufjan Stevens? Han har gitt ut to fantastiske album i år.

 30. andreas sier:

  god liste. du følger unektelig veldig nøye med på musikk og får med alt fra kvelertak til deadmouse – objektivitet, med andre ord.

  Men utifra listen din kan jeg ikke la vær å kommentere.

  Hvor i alle dager er Arcade Fire – The Suburbs og The Kissaway Trail – Sleep Mountain ?

  Jeg konkluderte med at du hadde glemt de. For meg er de utvilsomt årets beste album.

 31. Tom Evju sier:

  Flying Lotus? Matthew Dear? Denne lista ser noe hvit og enspora ut.

 32. Linda sier:

  Hei! Jeg lurer på om du har hørt Sufjan Stevens sitt nye album, Age of Adz? Jeg synes det fortjener en plass høyt oppe på lista, men om du ikke har hørt det forklarer det jo saken (evt. at vi har meget forskjellig musikksmak til tross for at jeg er enig i en del på lista di!) Uansett, sjekk ut det nye albumet!

  • Øyvind Berekvam sier:

   Har ikke hørt nok på det til å gjøre meg opp noen mening. Sufjans verden har jeg aldri kommet inn i før nå nylig. Har muligens blitt litt avskremt av at de som er fans av ham er så intenst fan:)

   Jeg har vært med en gjeng ungdommer som forbereder julekonsert med nesten bare sanger fra juleplaten hans nå nylig. Så nå begynner jeg å få sansen. Skal absolutt høre mer på den nye platen hans.

 33. Krr sier:

  Hei. Fin-fin liste du har laget. Flere ting jeg ikke har hørt om, og som jeg skal sjekke ut. Jeg ville nok ha skjøvet Le Noise albumet til Neil Young lengre opp, det har fått rimelig mange runder her.

  Tror et av mine favorittalbum i år må være nydelige Nothing Else fra Lorn.

  Flere gode påminnelser her. Takk :)

  • Øyvind Berekvam sier:

   Takk for tips om Lorn. Skal sjekkes ut!

   Ellers var jeg litt skuffet over Young-albumet. Ettersom jeg er stor Lanois-fan hadde jeg håpet på et album som ligner mer på soloplatene hans. Lanois greide ikke å løfte Young på samme måte som han i sin tid løftet Dylan.

   Når det er sagt så er det en del flotte sanger på den nye. Kanskje vi kan håpe på enda et samarbeidsalbum fra de to?

 34. Martin sier:

  Spennende liste. Føler uansett at Kanye West tok hiphop til et nytt nivå med My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Til og med jeg likte det. Forventet å finne det på lista di, siden du virka så reflektert og altetende. Jeg kan jo bare anta du enten 1) ikke har hørt det, 2) misliker hiphop.

  • Andreas sier:

   Kanye? Du liker ikke hip hop du heller. Kanye går under kategorien pop. Til og med Joell Ortiz og Jadakiss som også er ganske mainstream hip hop, kaller ikke Kanye for Hip Hop (Hør på den fantastiske låten «Hip Hop» med Joell Ortiz og Jadakiss og hør hva de har og si.) Men sånn er «Hip Hop» nå til dags (hvertfall mainstream), eller skal jeg kalle det Pop Hop. Rhianna, Kanye, Flo Rida etc. er med på å ødelegge prinsippet med hva hip hop går ut på og engang var, og har nå blitt en parodi på seg selv. Syns det er synd for de som ikke fikk med seg storhets tida med 2pac og Biggie i fronten, med sine politiske, morsomme og sanne historier som de hadde med i tekstene sine. Snoop Dogg var med i denne kategorien en gang, men hører du på hva han kommer med nå så merker du fort at han har solgt seg til produskjonsselskapet. Eller som det har utviklet seg i Hip hop miljøet de siste 13 årene: «It’s all about the benjamins, bitches and ho’s». Trist som det er. Hør f eks. på Snoop Doggy Dogg me hans første album Doggystyle. Da ser du kvalitetsforskjellen. Pop Hop som blir spilt på radio i dag har ingen sjel eller hold. De er enkle sanger som aldri blir hørt på igjen om 5 år. Som Nieve & Cook sier: «I do this for the kids who don’t know how it used to be, the old school MC’s spoke truth to me, but nowadays nobody’s getting through to me, so get your old CDs and play on.» Beste Hip Hop jeg har hørt det siste 10 året er Nieve & Cook’s Away With Words. De kommer ikke til å slå gjennom for de er litt for old school med, beat og tekstene sine, og når ikke helt ut til 14 – 21 år gamle jenter\gutter som elsker denne Pop Hopen som kommer ut nå til dags og blir spilt på radio, men de er lagt ut på en blog for gratis nedlasting. Dette anbefales på det høyeste: http://hiphopjazzy.blogspot.com/search/label/Nieve%20and%20Cook

   Du kan også sjekke ut flere artister som er mye bedre hip hop en kanye på denne siden:

   http://hiphopjazzy.blogspot.com/

   Det er desverre for sent for musikkbransjen nå. De satser på varemerke og hvor lett det er å selge ett produkt kontra frisk ny musikk, med ordentlige musikere med sjel som ble dyrket helt fram til 90 tallet en gang. De nye sangene vi hører på norsk maintream radio idag er ikke sanger vi hører på om 10 – 20 – 30 år, som vi gjør med de mange tidløse sangene som fortsatt er veldig relative fra 90 tallet og tidligere. Det er mye bra på denne listen. Men ingen av disse får kreditten de burde på. I stedet får Justin Bieber 4 American Music Awards, deriblant beste artist. (??)

   Keep it real:) Fred….

   Andreas

  • Linda sier:

   Enig, er ingen hiphop-fan overhodet, men synes den plata her er flott, bra tekster og merkelige, men flotte beats. Liker det! Absolutt verdt en plassering på lista!

   • Øyvind Berekvam sier:

    De faste leserne av bloggen vet nok at jeg ikke er noen hiphop-fan. Men takker for tips. Det er som kjent aldri for sent å utvide horisonten :)

 35. Johnny Bravo sier:

  Hva i alle dager gjør Honningbarna på noen som helst liste over noe som er bra? Det er bare min personlige mening, Men jeg hører ikke musikken i dette, sorry.

  -JB-

  • Øyvind Berekvam sier:

   Jeg digger Honningbarna. Særlig etter at jeg så dem live. skrev litt om konserten de hadde på Checkpoint Charlie her i distriktet for en tid tilbake: http://berekvam.com/blog/?p=3740

   Synes de er forfriskende og deilig sjangeroverskridende. I tillegg til Kvelertak er de årets største positive norske rockeoppdagelse :)

 36. Olav Nilsen sier:

  Minstenkelig mange av mine favoritter fra 2010 låter lite 2010
  http://open.spotify.com/album/1LijUSZ4nkPaVBvwa3y0lk
  The Maharajas – Sucked Into The Seventies er en kanon bra plate fra våre småbrødre i Sverige.

 37. Steffen sier:

  Belle and Sebastian har sluppet album i år, write about love.
  Hørt det?

  • Steffen sier:

   burde også sjekke ut disse:

   Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy, 10/10 på pitchfork.
   http://pitchfork.com/reviews/albums/14880-my-beautiful-dark-twisted-fantasy/

   Girls – Broken dreams club
   http://pitchfork.com/reviews/albums/14870-broken-dreams-club-ep/

   Belle and Sebastian – Write about love
   http://pitchfork.com/reviews/albums/14731-write-about-love/

  • Øyvind Berekvam sier:

   Det har jeg ikke rukket enda. Er det bra?

   • Steffen sier:

    Har ikke rukket å høre så mye på Belle and Sebastian albumet, men det jeg har hørt er bra. Det er trossalt et band som har gitt ut 2 syke album (the boy with the arab strap og if you’re feeling sinister)

    Girls virker som et band som virkelig er på vei oppover, broken dreams club er oppfølgeren til det veldig kritikerroste albumet de slapp i fjor «Album» (navnet til albumet er Album)

    Når det gjelder Kanye West har jeg så og si null erfaring. Men etter det jeg har lest (10/10 på pitchfork feks) så tror jeg både du og jeg får noe tilbake ved å høre hans nye album.

    Ser mange nevner Arcade Fire, det er vel ganske obligatorisk å høre deres nye album før en slik liste slippes ut!

    • Øyvind Berekvam sier:

     Jeg har hørt på Arcade Fire, men som jeg skrev et annet sted her i kommentarfeltet ble jeg skuffet.

     Girls hadde absolutt sine øyeblikk så vidt jeg kan huske.

     Man får uansett ikke med seg alt, og det morsomste med denne bloggposten er alle de gode tipsene og påminnelsene som ramler inn. Takk :)

 38. Didrik sier:

  Veldig mye bra på listen din! Imponerende med 70 titler!

  Du burde sjekke ut Pain Of Salvation – Road Salt One (hvis du har hørt noe av det tidligere de har gjort kan jeg fort si at det ikke kan sammenlignes med det..)
  Vokalisten har etter min mening den beste rockestemmen i dag!

  • Øyvind Berekvam sier:

   Takk for tips!

   Hører på nå. Har ærlig talt ikke vært borti bandet tidligere, men dette høres virkelig ut som noe som kan falle i smak :)

 39. Ingve Aalbu sier:

  Bra du har tatt poenget angående Egersund :)
  Her er min årsliste. Foreløpig sådan. Låtene i tilfeldig rekkefølge: http://open.spotify.com/user/mekkagubberock/playlist/3vZpJyooKn2bTyuqyPUQNA

  Et par godplater som mangler på Spotify: Bonnie «prince» Billy, Arcade Fire og, selvsagt, Sufjan Stevens. Ellers mener du mye rart. Til å ha lik smak har vi særs ulik smak. Hva vil du med fuzzgitarer på TF-plata? For eksempel. Eller skarpere kanter på Phosphorescent? Høh? :)

  • Øyvind Berekvam sier:

   Takk for liste!

   Ser vi har mye felles. «Til å ha lik smak har vi særs ulik smak»? Hm. Kanskje vi bare liker det samme på ulike måter? :)

 40. ES sier:

  Muse? ..

 41. Finfin liste!
  Tipper du vil like «American Slang» av The Gaslight Anthem.
  I likhet med Olav Nilsen, savnet jeg den på lista.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Gaslight Anthem var helt grei, men en nedtur etter den elleville debuten synes jeg.

   • Hansy sier:

    Regner med du tenker på «The 59’sound»? Det er Gaslights andre album. American Slang var også god, men ikke helt på nivå. Savner Arcade Fire i toppen også, ellers en god liste!

    • Øyvind Berekvam sier:

     Takk :)

     Det var «The 59′ Sound» jeg tenkte på, ja. Den var jo aldeles ikke debutalbumet. Tar selvkritikk :)

     Når jeg spiller meg igjennom Best of 2010-lista så dukket plutselig Meursalt opp. Den plata hadde nok fortjent en plass på lista.

 42. Gry Hege sier:

  Flott liste! Og ja, du har heilt rett, bladde meg forbi introen og gjekk rett på hovudretten. (Tok introen til dessert dog ;> ) First things first! Alle vi musikkelskarar burde setje oss ned og oppsummere året som har gått slik du har gjort. Som ein årskavalkade for oss sjølve, og gjerne dele gladeleg med dei som måtte ha same interesser, og ikkje minst til ære for musikken som har gjort så mange djupe inntrykk. Det er viktig å gjere opp status ibland, for å skilje ut og minnast det monumentale frå det mindre vesentlege i flommen av musikk og informasjon som me kontinuerleg forast og forar oss med. Lister skjerpar vår bevissthet og våkenhet!

  Har du forresten høyrd bandet 22 sitt album «Flux» (release sept i år) ?
  Anbefalast på det sterkaste! For ikkje å snakke om livekonsertane deira. Dæven steike…

  • Øyvind Berekvam sier:

   Takk for det!

   Skal absolitt sjekke ut 22. Har registrert at de har fått en del skryt :)

 43. ens sier:

  Uff…
  Dette var litt flaut

 44. Håkon sier:

  Hei øyvind!
  Liker mange av artistene du har skrevet opp-og selv hadde jeg nok aldri fått høre om de hadde det ikke vœrt for listen din, så takk! Så den ikke var rangert hos deg, så tenkte å snike meg til å anbefale Stornoways album ‘Beachcomber’s Windowsill’! Flotte tekster og melodier i massevis!

  • Øyvind Berekvam sier:

   Joda, jeg har hørt litt på Stornoway. Den falt nok litt i glemmeboken. Skal plukke den fram igjen. Takk for påminnelsen:)

 45. Hei Øyvind, jeg heter Magne og jobber på VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av helgens anbefalinger under Lesernes VG på VG-forsiden. God helg!

 46. Olav Nilsen sier:

  Flott liste du har laget :-) Har spilt The Corals Butterfly house mye i det siste den er langt oppe på lista over mine favoritter i år. Har hørt mange av de 70 platene du lister men mange har jeg bare gitt et raskt spinn. Har rett og slett ikke fått tid til å høre skikkelig på de. Uten tvil gode plater alle sammen. En en ting er at en plate er god men det er få du blir hodestups forelsket i. Har du hørt disse i år: Hans Chew, Gas Light Anthem, Deer Tick, Jamey Johnson, Alejandro Escovedo, Mary Gauthier, ASS, JJ Grey & Mofro. Gleder meg til å sjekke ut alle de platene på listen som jeg ikke har fått hørt

  • Øyvind Berekvam sier:

   Av de du nevner har jeg hørt Deer Tick, Mary Gauthier og Escovedo. Fine plater, selv om Gauthier ikke var helt oppe på sitt høyeste nivå.

   The Coral var en overraskelse i år. Spenstige greier.

   Tipper du vil like John Grant. Det er tross alt Midlake som er backingbandet på albumet :)

 47. Halvor Thengs sier:

  Alltid finfint med slike lister. Massevis av bra musikk her.

  Jeg synes personlig Wintersleep sin New Inheritors var noe av det fineste fra i år.

  • Øyvind Berekvam sier:

   Takk for det. Håper du fant noe nytt og spennende:)

   Når det gjelder Wintersleep ble jeg litt skuffet. Den nye var ikke like bra som «Welcome to the Night Sky» i mine ører…

   • Ole Johansen sier:

    Interessant å lese listen din. Har notert meg mange artister som jeg ønsker å høre nærmere på. Jeg ønsker ikke å kommentere dine valg. Musikksmak er noe helt personlig. Dere som er irritert over Øyvinds valg bør jo akseptere disse og så heller presentere deres egen liste. Noen fasit finnes jo som kjent ikke.
    Mange av dere har kommet med interessante tips på andre artister enn de som er nevnt i Øyvinds liste. Jeg har også et band dere bør låne øre til: Inculcado – «In their Eyes», norsk nykommer.

 1. 02/12/2010

  […] This post was mentioned on Twitter by Øyvind Berekvam ?, oddbjorn, Kjetil Røe, Nils Østerhus Salthe, Thomas Ulvmoen and others. Thomas Ulvmoen said: RT @Berekvam: De 70 beste platene i 2010: http://berekvam.com/blog/?p=3923 #musikktips […]

 2. 10/12/2010

  […] dukker det hele tiden opp nye kandidater på andre lister, både her (Indierekte) og der (Berekvam), som får fram plater jeg må tilbake igjen i «arbeid» for å […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *