D-I-V-O-R-C-E

For et par dager siden fikk jeg en noe uvanlig musikkrelatert forespørsel per tekstmelding:

«Har du lyst å hjelpe meg med en spilleliste til festen min på lørdag? Trenger gode/løgne breakup-låter«.

Til de av dere som ikke er så godt kjent med Stavanger-dialektens mer spesielle ord og uttrykk er det muligens på sin plass å nevne at «løgne», «løye» og «løyen» betyr henholdsvis «morsomme», «morsomt» og «morsom». Med andre ord ikke beskrivelser man uten videre vil sette i sammenheng med breakup-relaterte sanger.

Forklaringen er imidlertid både enkel og original. Det dreier seg nemlig om noe som muligens kan bli en ny trend: Skilsmissefesten. Ettersom skilsmisser og samlivsbrudd strengt tatt er noe man er opplært til å omtale med varsomhet måtte jeg forsikre meg om at det var greit at jeg omtalte dette fenomenet, og den tilhørende spillelisten her på bloggen. Svaret kom relativt raskt:

«Det må du gjøre! Skriv at det er skilsmissefesten til en pop/rock-organist fra stavangertraktene».

Ikke vet jeg hva som foregår på skilsmissefester. Det jeg har registrert er at anledningen er at statlige dokumenter kommer i retur, signert og behørig stemplet. Hvor søkt det enn kan høres ut i utgangspunktet, så er det jo strengt tatt ikke så dumt når man tenker seg om. Alle andre milepæler i livet feires jo, så hvorfor ikke også feire skilsmissen? Det er kanskje naturlig å tenke seg at festene har en motsatt karakter av brullupsfester. Dette betyr da forhåpentligvis at man får de dyre gavene man kjøpte tilbake og at man slipper lange taler. Det er også liten sannsynlighet for at det dukker opp velmenende onkler eller tanter som har diktet 15 vers med nødrim på melodien til «Bamsefar i skogen» eller «Jeg er havren».

Jeg tar det selvsagt som et kompliment å få ansvaret for å sette sammen musikken til en slik festlig anledning. Ettersom jeg tidligere har ramset opp både de 20 tristeste kjærlighetssangene og de ti beste positive kjærlighetssangene føler jeg på mange måter at jeg har grunnlaget som trengs. At jeg selv har en skilsmisse og et inntil for et halvt år siden meget brokete kjærlighetsliv på samvittigheten bidrar bare til å ytterligere heve kompetansegrunnlaget. At jeg er glad i country er selvsagt prikken over i-en…

Godt forslag fra tvitteratiet :)For det er naturligvis innen country-sjangeren vi finner de aller beste, morsomste, såreste og tragikomiske sangene om skilsmisser, samlivsbrudd og andre tristesser. Som Jan Eggum påpekte: Selv den minste krise blir en linje til en vise. Innenfor countrysjangeren er dette på mange måter hovedoppskriften på en lang karriere. Det første jeg tenkte da jeg fikk forespørselen om å lage en skilsmissefestliste var selvsagt å sende over en lang liste med sanger av George Jones. «No show Jones» er på mange måter kongen av heartbreak, og den forfyllede countrylegenden har gjennom utallige sanger gitt oss oppskriften på hvordan man absolutt ikke bør oppføre seg dersom man har lyst at et ekteskap skal fungere. Eks-kona Tammy Wynette fikk flere ganger erfare dette, og måtte blant annet finne seg i å ha en ektemann som var usedvanlig kreativ når kona hadde gjemt både bilnøkler og brennevin. Jones løste problemet med å sette seg på den motoriserte gressklipperen for å kjøre mange kilometer til nærmeste pub. Sjekk ut genistreker som «A picture of me without you«, «Nothing’s ever hurt me (half as bad as losing you)» og «If drinking don’t kill me (her memory will)» for en solid ABC i generelt mindre smart oppførsel.


Jeg har fått usedvanlig god hjelp
av de kreative og musikkinteresserte menneskene på Twitter til å sette sammen det som jeg nå ser på som den ultimate listen over breakup-sanger. Det var ikke måte på hvor mange kreative forslag som dukket opp etter at jeg sendte ut forespørselen, og jeg tror at de aller fleste forslagene ble tatt til følge. Den tåredryppende listen spenner fra nevnte Jones til Fleetwood Mac, Loudon Wainwright og ABBA, via Queen og Dylan til Supersuckers og The Black Keys.

De ti beste breakup-sangene:

1. «D-I-V-O-R-C-E» – Tammy Wynette
– Sorry, folkens. Det hjelper ikke å stave ordene. Ungene forstår uansett hva det går i. Men alle som har lest seg opp på George Jones skjønner at skilsmissen muligens var en velsignelse for countrysangerinnen.

2. «Pretty Fucked Up» – Supersuckers
– Dersom du er i et mer aggressivt modus er det ingenting som slår Supersuckers. Det starter ikke så bra for «vår mann» i sangen. Han sliter og det meste går på tverke. Trøsten er imidlertid at det til slutt går like ille (og muligens verre) med den kvinnelige hovedpersonen i sangen: «She used to be pretty, but now she’s just pretty fucked up».

3. «I’d Rather be lonely» – Loudon Wainwright III
– Når det gjelder familiedrama er det ingen som har bedre erfaring enn pappaen til Rufus og Martha. Låtskrivergeniet har mange sanger om leie samlivsbrudd i katalogen. Dette er den aller, aller morsomste. Og som med alle de morsomste sangene er den litt trist også. I denne sangen er «vår mann» trygg på at fravær er bedre enn samvær. Som han synger «Everybody wants somebody. I’d rather be lonely». Hysterisk.

4. «I want to break free» – Queen
– Denne sangen har over tid blitt en kampsang for undertrykte kvinner (sjekk videoen av bandet i drag…), undertrykte folkeslag og en favoritt blant homofile som har, eller er på vei til å, komme ut av skapet. Det er på tide å ta den ned på jorda. Det var den sindige bassisten John Deacon som skrev den, det er en sørgelig kjærlighetssang og det er en relativt bitter tekst som sannsynligvis hadde gjort det bra i en countrysang: «I want to break free from your lies you’re so self satisfied I don’t need you».

5. «The winner takes it all» – ABBA
– Björn Ulväus hevder hardnakket at sangen ikke handler om hans egen skilsmisse med Agnetha Fältskog. Det tror jeg ingenting på. Bak den glitrende popfasaden skjulte det seg mye bitterhet. Dette er en dyster sang. De som påstår at ABBA manglet dybde og substans har ikke fulgt med i timen.

6. «Used to love her» – Guns ‘n Roses
– En gladsang om å ta livet av kjæresten og gravlegge henne i hagen.

7. «Are you lonesome tonight?» – Elvis Presley
– Sangen var så bånntrist at Elvis slet med å holde seg alvorlig. Som man sier: Svart humor er bedre enn ingen humor.

8. «Go your own way» – Fleetwood Mac
– Etter et bittert brudd er denne sangen ren terapi. Men jeg skjønner fremdeles ikke helt hva Lindsey Buckingham egentlig syntes var så kjipt med Stevie Nicks. Mannen visste tydeligvis ikke sitt eget beste.

9. «Flushed from the bathroom of your heart» – Johnny Cash
– Aiaiai. «In the garbage disposal of you dreams I’ve been ground up dear». Det blir ikke tristere enn dette…

10. «I’m alright» – Loudon Wainwright III
– Gamle Loudon får to sanger på topp ti-listen. Aldeles fortjent. Dette er hans nest morsomste sang om bitre brudd, og i denne gladbluesen formidler han blant annet følgende: «Woke up this morning, didn’t feel that bad. Last night was definitely not one of the worst I ever had. Ate a nice dinner, drank a few drinks. Didn’t think about you baby no matter what you think». Nemlig!

Så til alle dere der ute som leter etter ammunisjonen til å bryte opp; Tenk litt på hva Loudon Wainwright sier:

«Let’s just make a brand new start. Separate, and stay apart» :)

Øyvind Berekvam

Steelgitarist. Det forfinede sårbare kirsebærtre. Foreleser. Tidligere journalist for flere aviser, politisk rådgiver, foredragsholder og informasjonsansvarlig. Pappa til Mina og Pia.

You may also like...

3 Responses

 1. Rolf sier:

  Klare aldri la ver å grina ein skvett når enten «The Grand Tour» eller » A Good Year For The Roses» av sang-geniet Geroge Jones bler spelt. Sistnevnte e jo ein selvfølge på kver ein skillsmissefest?

  • Øyvind Berekvam sier:

   Ja, selvsagt!

   Er det også lov å ta med Costellos versjon av sistnevnte sang?

 1. 15/06/2010

  […] This post was mentioned on Twitter by . said: […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>