Har Spotify gjort bloggen min overflødig?

Som jeg har nevnt utallige ganger tidligere har jeg blitt veldig glad i den svenske genistreken Spotify. På imponerende kort tid har streamingtjenesten blitt allemannseie, og problematikken rundt ulovlig nedlasting av musikk er det knapt noen som snakker om lenger. Sammen med Facebook, LastFM og Twitter har Spotify revolusjonert måten vi finner, deler og hører på musikk.

Da nyheten om «Spotify  the next generation» begynte å spre seg i dag tidlig var jeg meget spent på hva de hadde kokt sammen. Var det snakk om kosmetiske justeringer, eller ville de gi oss noe helt nytt og spennende? Det tok ikke lang tid før jeg fant ut at det var snakk om nok et stort kapittel i den pågående musikkrevolusjonen. Spotify har hele tiden hatt mange mangler sammenlignet med alle funksjonene vi finner i iTunes. Musikkmengden, delingsmulighetene og brukervennligheten har imidlertid vært mer enn nok til å gjøre programmet obligatorisk for alle som er glade i musikk. Dagens nyheter fra Spotify får garantert konkurrentene i Wimp til å skjelve i buksene. For dette er gøy!

Etter en del problemer med installeringen på de to mac-ene mine, og en del omstarter kom jeg omsider igang. Nå sitter jeg her og nyter spillelisten «The Famous «New Dylan» Tag» som er satt sammen av hedersmannen Olav Larsen. Det kunne jeg forsåvidt gjort i den forrige Spotify-versjonen også. Det nye nå er at jeg fant listen via den nye koblingen mellom Spotify og Facebook.

Nå kan jeg koble Spotify til Facebook og få alle mine FB-venner opp i høyremargen i programmet. Der kan jeg lete gjennom musikklistene til folk jeg stoler på anbefalingene til, og jeg kommer garantert til å oppdage mange nye skatter. Alle mine Facebook-venner som har lagt til muligheten kommer automatisk opp i mitt Spotify-vindu. I tillegg kan jeg se hvor populære andres og egne spillelister er. Nerden i meg fryder seg over at jeg nå kan følge med på hvor mange som har lagt inn min liste med kule coversanger, sommerfavoritter, popsamlinger eller en av de flere hundre andre listene. Muligheten for deling på Twitter er også lagt inn, men den vil nok ikke bli særlig nyttig før Spotify kan kobles til f.eks TweetDeck.

Sjekk gjerne ut min Spotify-profil:)

Noen anbefalte profiler:

Les også hva Jan Omdahl i Dagbladet synes.

I tillegg til problemene med oppgraderingen (det meldes at det vil ta noen dager å rulle dette ut til alle brukerne…) har Spotify vært uvanlig ustabilt i den nye versjonen. Det har hakket og stoppet fryktelig mye, men jeg tar for gitt at dette går seg til relativt kjapt.

Andre funksjoner? Joda. Det har kommet en ny vurderingsfunksjon for sanger. Du kan sette en gul stjerne (starred) ved favorittsanger, og disse sangene legges automatisk i en egen liste. For oss som har vært vant med de fem stjernene i iTunes og de smarte spillelistene der er denne Spotify-funksjonen ganske så unødvendig og lettvint. Jeg ville gjerne hatt mulighet til å vurdere sangene og lage lister basert på vurdering, årstall, sjanger, antall ganger spilt og lignende. Så langt har ikke Spotify kommet enda. Men jeg håper det står på listen over oppgraderinger.

Les om alle de nye funksjonene på Spotify.com.

Foruten koblingen til Facebook er nok det mest oppsiktsvekkende at man nå kan spille alle sanger man allerede har på maskin eller harddisk fra Spotify. Funksjonen heter originalt nok «Library,» og den fungerer! Spotify har vært mer brukervennlig enn iTunes i forhold ti manøvrering mellom artister og album. Klikkbare artist- og albumnavn er noe av det mest behagelige med Spotify. Og nå kan dette overføres til all musikken du har på maskinen din. Jeg satte funksjonen igang, og titusener av musikkfiler ble synkronisert og kan nå spilles av fra Spotify. Genialt. Dette betyr blant annet at jeg nå for første gang kan spille The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd og AC/DC fra Spotify. Jeg kan også dele og sende disse sangene til andre. Og dersom andre også har disse filene på sine maskiner vil de kunne spille lenkene jeg sender. Stor stas.

Her er Spotifys egen presentasjon av nyhetene:

At Spotify nå har blitt supersosialt kan bety mye for måten musikk når ut i verden. Gidder vi bruke tid på å lese musikkanmeldelser i aviser og på nett når vi med et tastetrykk kan sjekke nye anbefalinger fra gode musikkvenner direkte i Spotify? Er det noe poeng i å skrive eller å lese musikkblogger som denne når tusenvis av lister og musikktips blir enda lettere tilgjengelig? Norske Wimp har ofte fått ros for at de har et bedre redaksjonelt innhold i sin tjeneste, men de kan jo på ingen måte måle seg med det som Spotify nå har lansert.

For hvem stoler du mest på? Kompisene dine eller musikkanmelderne?

Øyvind Berekvam

Steelgitarist. Det forfinede sårbare kirsebærtre. Foreleser. Tidligere journalist for flere aviser, politisk rådgiver, foredragsholder og informasjonsansvarlig. Pappa til Mina og Pia.

You may also like...

3 Responses

 1. IngveAa sier:

  Svaret er enkelt (tross alt): Nei!

  • Øyvind Berekvam sier:

   Får håpe det:) Men tipper vi vil bruke mer tid på å bla oss igjennom andres spillelister enn på å lese de neste ukene:)

   Takk for sangene i innboksen i Spotify forresten! Et godt eksempel på den nye fine måten å dele musikk på.

 1. 23/10/2010

  […] ekstra fordel (?) med Nye Spotify er at man får sjansen til å snoke litt, og finne ut hvem som faktisk abonnerer på hvilke […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>