De 50 beste platene i 2009

Øyvind Berekvam

Steelgitarist. Det forfinede sårbare kirsebærtre. Foreleser. Tidligere journalist for flere aviser, politisk rådgiver, foredragsholder, nettredaktør, kommunikasjonsrådgiver og informasjonsansvarlig. Pappa til Mina og Pia.

You may also like...

39 Responses

 1. Ida Meland sier:

  Fin liste! Ville også lagt inn Marissa Nadler, med albumet Little Hells. Ikke hennes beste gjennom tidene, men absolutt bra!

 2. Nils Jostein sier:

  en fornøyelse…håper du legger ut info her hvis det skulle dukke opp noe bra i julen som burde være med på listen over de beste iår…ellers takker og bukker jeg for mange gode tips iår….GOD JUL..

 3. Øyvind Berekvam sier:

  Nils Jostein: Takk for tips om Fitzsimmons! Nydelig plate.

 4. Øyvind Berekvam sier:

  Takk for liste!

  Fint at du nevnte Chris Garneau. Det er virkelig en fin plate som har vokst på meg i løpet av året. Burde muligens ha fått plass på listen min :)

 5. Reidar Gjesdal sier:

  Årets album 2009

  1. Loney Dear – Dear John
  2. Anthony & the Johnsons – The Crying Light
  3. Chris Garneau – El Radio
  4. Beirut – March of the Zapotec and Realpeople Holland
  5. Slayer – World Painted Blood
  6. The XX – xx
  7. Mastodon – Crack the Sky
  8. The Flaming Lips – Embryonic
  9. Grizzly Bear – Veckatimest
  10. Mumford & Sons – Sigh No More

  Topp 3 var lett, men så blir det litt bingo.
  Disse nedenfor nådde ikke helt opp:
  Jonsi & Alex – Riceboy Sleeps
  Arctic Monkeys – Humbug
  Animal Collective – Merriweather Post Pavilion
  Fever Ray – Fever Ray
  Ian Brown – My Way

 6. Nils Jostein sier:

  William Fitzsimmons med The Sparrow and The Crow…

  Et lite utdrag fra Last.FM…

  William was raised in the outskirts of the steel city of Pittsburgh, Pennsylvania, the youngest child of two blind parents. Due to the family’s inability to communicate through normal visual means, William’s childhood home was filled with a myriad of sounds to replace what eyes could not see. The house was suffused with pianos, guitars, trombones, talking birds, classical records, family sing-a-longs, bedtime stories, and the bellowing of a pipe organ, which his father built into the house with his own hands.

 7. Atle sier:

  Fin liste, men hvor er «Måneskinn og tåke» med Moys og «The man across the fountain» med Tellusalie? Helt klart de to beste norske rockeskivene i 2009.

  mvh
  Atle

 8. Jan Erik sier:

  Mye bra her etter min smak, og noen gode tips jeg ikke hadde fått med meg enda. Derfor litt overraskende at du ikke fant plass til Grizzly Bear’s Veckatimest, den vokser over tid.

  Gledelig å se Muse med The Resistance på lista; årets klart beste album for min del, kanskje tiårets. Skal man først bli inspirert av noen er ikke Queen noe dårlig valg, og her er det også røtter til Pink Floyd og andre storheter, men allikevel særegent, aktuelt og utrolig fengende. Og hvem andre kan mikse inn en Chopin-nocture i en opera-rockelåt med arabiske akkordskifter og få det til å låte riktig og helhetlig?

  Flott at du har med Antlers’ Hospice høyt oppe, glitrende album!

  Nytt innspill: Et annet band som også har blitt inspirert, men da av folk som Dylan, Guthrie og Springsteen er Deer Tick, som med «Born on flag day» har levert et av årets beste album i mine ører. Praktfullt «hemmelig» bonusspor for de som venter lenge nok…

 9. Nils Jostein sier:

  The Avett Brothers…I And Love And You…banjo, gitar, folk og aldeles nydelige melodier…anbefales..

 10. Øyvind Berekvam sier:

  Heisann. Der var det en del ting jeg ikke har hørt, ja. Skal sjekke ut :)

  Men EPer kan vel ikke være med på en topp 50-liste? Selv om den fra Bon Iver er nydelig.

 11. Thomas sier:

  Mye bra på listen din, men ser jo at du mangler flere gode plater.
  Sjekk ut disse slik at du får oppdatert listen før året er omme :)

  Wye Oak – The Knot
  Sleepy Sun – Embrace
  Sholi – Sholi
  Pomegranates – Everybody, Come Outside!
  Crippled Black Phoenix – A Love of Shared Disasters
  Japandroids – Post-Nothing
  Bon Iver – Blood Bank Ep
  The Dodos – Time to Die
  Fever Ray – Fever Ray

 12. Øyvind Berekvam sier:

  Takk for innlegg!

  Synes egentlig ikke Eels-plata var blant deres beste. Men skal gi den en sjanse til, sammen med de andre tipsene dine :)

 13. Frode Midttun sier:

  Inspirerende liste. Mye bra her. Men kan ikke forstå at selveste Mr. E (Eels) med praktverket Hombre Lobo er utelatt. Jeg finner heller ikke Passion Pit på listen som impnerer med sin indie-electronica skive Manners. Når det gjelder alternative køntrien som du helt riktig er en god talsmann for så finner jeg det underlig at du ikke nevner nydelige Josephine fra Magnolia Electric Co.

  Selv så syns jeg også at prog-rockerne Porcupine Tree imponerte med The Incident tidligere i år.

  Men å finne de 50 beste er vel strengt tatt ikke mulig :-)

  Keep up the good work!

 14. Øyvind Berekvam sier:

  Hei og takk for innspill!

  Joda. Jeg har registrert hypen rundt Animal Collective, og virkelig forsøkt å like den plata. Foreløpig uten hell. Den har rett og slett ikke grepet meg, og jeg synes vel den er i overkant sprikende. Jeg digger for eksempel «Summertime Clothes», men synes «Daily Routine» er helt forferdelig.

  Men jeg ser slettes ikke bort i fra at jeg knekker koden i framtiden. Setter den på en gang til nå :)

 15. barca sier:

  Mye bra her. Er enig i at the xx fortjener en finfin plass på lista, men synes kanskje ikke de når helt opp. Sliter selv med å få skikkelig taket på grizzly bjørnene, så det er nærmest med glede jeg registrerer at du har utelatt dem.

  Med fare for å virke som en hypemaskin, våger jeg å spørre hvorfor du ikke har inkludert Animal Collective på lista? Til tross for glorifiseringen på de fleste arenaer har de etter mitt skjønn, levert et glimrende, og ikke minst, nyskapende album.

  Vår musikkoppfatning har ellers mange fellestrekk – så det hadde vært interessant med en kommentar på dette…

 16. Øyvind Berekvam sier:

  Hei og takk for innlegg!

  Hyggelig at listen og musikkmisjoneringen blir satt pris på :)

  The xx bare vokser og vokser. En virkelig flott plate.

  Skal sjekke ut anbefalingen din. Legg gjerne med lenker til Spotify i kommentarfeltene her dersom dere har noe dere mener andre som leser denne bloggen bør høre.

  Ser fram til å se på listen din. Har vurdert å liste opp tiårets beste plater, men vet ikke om jeg orker å begi meg ut på det. Litt av en jobb…

 17. Reidar Gjesdal sier:

  Hei Øyvind.
  Takk for omfattende og inspirerende liste. Sitter og hører på The XX nå. Virker lovende. Ser de skal spille på Garage (Oslo) på nyåret.
  Er igang med egne lister, både årets og tiårets. Tiårets er en stor, ja kanskje FOR stor, jobb.

  En som havner langt oppe på min åretsliste er svenske LONEY DEAR. Han traff meg veldig i år, og han lager STOR musikk som fortjener et mye større publikum. Han virker i tillegg en usedvanlig sympatisk og ydmyk fyr.

  Jeg skal poste topp 10-lista mi når den er klar.
  Fortsett musikkmisjonen! Den settes pris på!

 18. Nils Jostein sier:

  Og til alle dere som leter etter nye band..Soulsavers….nesten ikke til å tro så flott det er…sjekk ut hvis du liker musikk ( og det gjør du jo..det er derfor du leser dette).

 19. Nils Jostein sier:

  Jeg våger meg til å banne litt i kjerka…tyngre rock er jo ikke overrepresentert på lista di..The Mars Volta har jo levert en aldeles nydelig greie iår…men skiva jeg tenker på er Katatonia’s Night Is The New Day. Jeg er fan av mollstemt rock der melodien er trist og sørgelig. På deres forrige album bet jeg meg merke i kun en eneste melodi og det var Soil’s Song. Med nysgjerrighet begynte deres nye album å danse i ørene mine. Til min store forbløffelse er sangene på det nye albumet bygget over samme lest som nevnte sang. I mine gamle dager da jeg kjøpte alle mine LP’er av Frank Eriksen på Menova (tror jeg platebutikken het)i Sandnes, så spilte vi Lp’ene i stykker…de ble spilt så mange ganger at de rett og slett ble slitne…Min første plate jeg spilte i stykker var Marillion’s Script For a Jesters Tear, tror jeg den heter. Men tilbake til utgangspunktet….samme følelse har jeg når jeg hører på Katatonia’s siste. Nydelige lavstemte sørglige sanger som klinger så deilig og jeg får lyst til å synge med. Du kan jo høre om du er enig?

 20. Nils Jostein sier:

  Editors – In This Light And On This Evening må nevnes syns jeg…ellers har du fått en smakebit av The Black Antlantic

 21. Øyvind Berekvam sier:

  Hei og takk for innlegg!

  Ja, Metric var virkelig et hyggelig bekjentskap.

  Og jeg er relativt sikker på at mange av de platene jeg har listet opp her kommer til å leve et langt liv :)

 22. Dundre sier:

  Kjekt å se at du tar med Metric. De har jo blitt forbigått av norske journalister. Ellers, så blir denne listen litt for traurig etter min smak. Liker best musikk av det hardere slaget. Har null tro på at søkende indie-plater står seg to år frem i tid..Jj er et stort luftslott. Eneste medrivende øyeblikket på plata for meg, står en annen liten mann bak. Alt skal være så hipt og riktig at jeg blir svett på ryggen. Synes at mye av musikken idag er preget av for lav terskel til å lage den. Lite ærlighet og for mye ryggdekning. Rap anyone? Utelatelsen av John Olav Nilsen er uforståelig. Takk for Grandaddy-nyheten!

 23. Rolf Gjesdal sier:

  Musikkmisjoneringå di e heilt topp!
  Der e sinnsykt mye fantastiske nye musikk «der ude» for tiå.

  Nå e jo g e jo så sinnsykt gammaldagse at eg betale for musikken (hvis det lar seg gjørr).
  Det e då tanken melde seg, komme eg te å hørra på dette om ei uga, ein måned, et år?
  Tenke for ordens skyld på album her.
  I dagens nettbaserte verden e det kanskje på tide å tenka sang for sang? Det konne blitt goe lister det?
  Men dette gjelde album og der e nok Son Volt nesten prosentvis målbart bedre enn the xx? I alle fall foreløbig… Meine eg då….

  Eg beid på (og betalte for) både Mars Volta og Arcade Fire massesugresjonen. Det e kanskje derfor eg e så sure og kjibe?
  Ein sang her og ein sang der e ok, men som album, takk men nei takk.

 24. Øyvind Berekvam sier:

  Takk for innspill, Rolf.

  Slike lister er selvsagt 100 % subjektive greier. Hvilke plater har jeg lyttet mest til? Hvilke har gitt meg mest? Hvilke har truffet meg, gledet meg og/eller engasjert meg? Det har vært de ganske så frie kriteriene for rangeringen.

  Målet er ikke å si at «denne platen er 56 % bedre enn denne» eller noe slikt. Utgangspunktet for listen, som med alt jeg skriver her, å forsøke å få leserne til å oppdage ny og spennende musikk. Og leserne kan jo gjennom Spotify og Wimp enkelt sjekke om de er enige med meg. Jeg mener som kjent ikke at jeg «har heila vedet» som vi sier her i Stavanger :) Men dersom noen oppdager noe de liker som de ikke har hørt før blir jeg veldig glad.

  Jeg tror det er nokså naturlig at debutanter får ekstra oppmerksomhet ved slike listeanledninger. De har ingenting å forsvare. En ny Springsteen-plate vil alltid bli sammenlignet med hans tidligere utgivelser. Men jeg tror og håper at de debutantene jeg har funnet (og digget) i år har lange karrierer foran seg med massevis av spennende utgivelser.

  Du nevner Mars Volta. Hva med Arcade Fire?

 25. Rolf Gjesdal sier:

  Hey Øyvind. Fysst og fremst: Goe blog. Goe lista. Goe smag.

  Blei enormt nysjerrige på om denne listå rangert?
  Ser jo sånn ut. Litt debatt, som du ba om.
  E der feks 28 utgivelsar i år bedre enn Wilco (The Album)? 47 bedre enn Ben Harper?
  E det kritikargenet som har mutert?

  Det e ein vanskelige (og sikkert litt dum) disiplin i denne typen rangering, men eg har nytte av ‘an uansett;
  E det bra, eller e det bare nytt? (Tenk The Mars Volta som ubestridt års beste for någen år tebage.)
  Igjen, sikkert litt gammale sure mann på gang her, men når støvet har lagt seg kunne listå (nesten) vært snudd på håve(?). Goe lista, men e de yngste eldst?

  Fortsett det goa arbeidet!

 26. Øyvind Berekvam sier:

  Takk i like måte for tips. Skal sjekke det ut :)

  Boxer Rebellion er meget bra saker, ja.

 27. Nils Jostein sier:

  The Antlers skal det være….

 28. Nils Jostein sier:

  Glemte å si det men The Anlers gjester på platen til The Black Antlantic og det sier jo en del :-)

 29. Nils Jostein sier:

  hei igjen og takk for alle fine tips. Ett fint album du må høre på er The Black Antlantic, Reverence For Fallen Trees. Ellers er min favoritt iår The Boxer Rebellion.

 30. Øyvind Berekvam sier:

  Jan: Monsters of Folk er bra. Den havnet i «Close but no cigar»-kategorien:)

  Grizzly Bear fikk jeg aldri helt tak på.

 31. Kan ikke si meg annet enn veldig uenig i de fleste platene (som jeg har hørt) her, hehe

 32. Overrasker meg at du ikke fant plass til Monsters of Folk! Right up your alley..?
  Ellers så mener jeg at Cass McCombs’ Catacombs, Dinosaur Jr’s Farm og Grizzly Bear’s Veckatimest burde vært med her!

  Men slik er det jo med lister, de skal pirkes på!

 33. John Olav Nilsen & Gjengen?

 34. Øyvind Berekvam sier:

  Hehe. Tenkte du ville si det. De var bedre enn ventet, men de var ærlig talt ikke såååå bra :)

 35. Thomas sier:

  Pfft! En liste uten Kiss og Ace er ikke noe særlig ;-)

 1. 23/11/2009

  […] PS! I just found out that a music critic in the local newspaper in Stavanger have voted my new album among the 50 Best of 2009. That’s great… I’m #20 out of the 50. Check out: http://berekvam.com/blog/?p=1333 […]

 2. 23/10/2010

  […] “best of 2010 – So Far“. Ta også en titt på mine favorittalbum fra 2008 og 2009. Til de som mener jeg tar fullstendig feil har jeg opprettet den åpne spillelisten “Berekvam […]

 3. 24/11/2010

  […] plate av året, “Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen” , havnet på min liste over årets 50 beste plater. Jeg har vært fan av ham siden jeg så ham sammen med en bråte andre svenske artister på turneen […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *