Category: Film

Film

2

Plater jeg elsker: – Ingen trøst fra Feist

Feist er vel blant de minst sannsynlige superstjernene der ute. Hun opererer tross alt i et landskap som ligger milevis fra der de som programmerer spillelistene på verdens mainstreamradiostasjoner befinner seg. «Metals» er allerede en klassiker. Det er intenst. Det er nattemørke. Og det er en nerve i verket som griper tak.

5

Den siste valsen

Hvilket band ville du spilt i dersom du kunne velge helt fritt fra musikkhistorien? The Beatles? Stones? Zeppelin? Sabbath? The E Street Band? For noen av oss er svaret enkelt: The Band. Eller som George Harrison kalte dem – The best band in the history of the universe.

0

Det lange gjespet

Det har blitt gitt ut en lang rekke morsomme, rørende, opplysende og suverent underholdende musikkdokumentarer de siste årene. «Pearl Jam Twenty» er ikke blant dem. To timer i selskap med et av rockehistoriens mest selvhøytidelige band er i meste laget.

0

Giganten

Av alle de merkelige, fascinerende, skrudde, originale og høyrøstede heltene i rockens historie er det få som når opp til de bootskledde anklene til Ian Fraser Kilmister, bedre kjent som Lemmy.

4

Satan is our only hope

Må man selge sjelen sin til djevelen for å slå igjennom i dagens musikkbransje?

Svarer det seg egentlig å gjøre avtaler med mørkets fyrste i lengden?

Og arbeider virkelig Dolly Parton og Madonna i Satans tjeneste?

7

De beste rockumentarene

Helt siden Spinal Tap sørget for å blottlegge alt som var latterlig og pretensiøst med rockumentarer og de selvsentrerte artistene de handler om har det vært vrient å ta slike filmer seriøst.

Det finnes heldigvis flere unntak fra regelen om at rockedokumentarer stort sett er vasne monumenter over gigantiske egoer. Her er et knippe rockumentarer som «goes to eleven».

8

Lekre lydspor fra filmens verden

Soundtracks er sjelden noe det er verdt å bruke tid og penger på. Sprikende samlinger med noen få gullkorn finnes det mange av, men et par virkelig ypperlige samlinger har vi imidlertid fått fra filmens verden.

Det musikalske følget til det kommende vampyrdramaet «New Moon» er sluppet løs, og dersom filmen blir bare halvparten så bra som musikken så har vi virkelig noe å glede oss til.

0

Skilpadder på rockebåten

Det går noen år mellom hver gang det dukker opp gode musikkfilmer. «The Boat That Rocked» anbefales til de som er mer enn bittelitt interessert i 60-tallsmusikk. Filmen fikk meg blant annet til å gjenoppdage The Turtles og å drømme om å ha Kate Hudson med på turné.

Andre stikkord: Kate Hudson, turnébusser, Frank Zappa og den geniale låtskriveren Ellie Greenwich.

0

Mye moro med lister

De store musikk- og filmmagasinene er fulle av listeøvelser og leserne elsker dem stort sett alltid. Få artikler skaper så mye engasjement som stilige listesaker.

«High Fidelity» har nok litt av skylden:

«Rob, top five musical crimes perpetuated by Stevie Wonder in the ’80s and ’90s. Go. Sub-question: is it in fact unfair to criticize a formerly great artist for his latter day sins, is it better to burn out or fade away?»

0

– Spel någe Kriiidens!

Jeg kjenner mennesker som i fullt alvor hevder å avsky John Fogertys orkester. Jeg kjenner mennesker som rynker foraktelig på nesen når noen drister seg til å sette på en Creedence-plate. Skremmende.