2014: Årets beste plater – så langt

2014: Årets beste plater – så langt

Vi skriver slutten av juni, og tradisjonen tro er det på tide å oppsummere musikkåret så langt. Noen plater har for lengst festet grepet, mens andre så vidt har begynt å sette spor etter seg.

4

Biblå is the new loud

Biblå is the new loud

Hvordan skal bibliotekene finne sin plass i den digitale informasjonsoverfloden? Svar: Bibliotekenes kunnskap og kompetanse skal ikke vokse i takt med byens og regionens befolkning – vi skal ligge foran. Her er en oversikt over hvordan vi jobber med digital formidling ved Sølvberget – Stavanger bibliotek og kulturhus.

0

Mai 2014 – sånn passelig kort oppsummert

Mai 2014 – sånn passelig kort oppsummert

Nick Mulvey, Sharon Van Etten, Lucius, Jon Hopkins, Sturgill Simpson og Lykke Li er noen av artistene som har gjort mai 2014 til en særdeles hyggelig musikk-måned.

0

Plater jeg elsker: Let love rule

Plater jeg elsker: Let love rule

Lenny Kravitz fyller 50 år i disse dager. Da er det på sin plass å minne om hvor bra og viktig debutalbumet hans var. Vi elsket virkelig den platen, og den låter like friskt 25 år etter.

0

Kom May du skjønne milde

Kom May du skjønne milde

Mye tyder på at danske Broken Twin har gitt ut et av årets aller vakreste debutalbum.

0

Rock Music! Death! Crazy People! Love!

Rock Music! Death! Crazy People! Love!

Mark Oliver Everett har funnet måter å leve med tragedier og spøkelser, og med sitt Eels har han gitt oss fantastisk musikk på veien. Som han sier selv: «I suppose we’re all crazy, really. Some of us just find different ways to deal with it.»

0

Kosmisk amerikansk ekstase

Kosmisk amerikansk ekstase

Israel Nash foredler og viderefører arven fra den kosmisk amerikanske musikken Gram Parsons drømte om. Jeg har sett mye fantastisk bra musikk servert fra scenen på Folken i årenes løp. Gårsdagens konsert var utvilsomt blant de 10 beste.

Drittslenging i Dynastiet

Drittslenging i Dynastiet

KISS er som kjent musikkhistoriens mest underholdende såpeopera. Jeg har lest Paul Stanleys nye selvbiografi og sett nærmere på de beste fornærmelsene og den drøyeste drittslengingen mellom bandmedlemmene.

0

Sanger om Norge

Sanger om Norge

Tore Strømøy har laget overraskende bra tv med sanger om norske steder. Jeg håper likevel han tar turen til enda mer eksotiske steder i neste sesong, og har samlet over 80 forslag til reisemål.

Gud sa nei

Gud sa nei

Hva ville Gud svart dersom du hadde møtt ham og bedt om å få reise tilbake i tid for å redde Kurt Cobain?

Eluviale eksplosjoner

Eluviale eksplosjoner

Mark T. Smith fra Explosions in the Sky + Matthew Cooper fra Eluvium = Inventions.

0

Alt letter men ingenting tar av

Alt letter men ingenting tar av

Jeg likte egentlig ikke den nye Elbow-platen så godt. Den framsto som innesluttet og uvillig til å dele hemmelighetene sine med meg. Dette endret seg heldigvis da jeg tok den med meg på togtur.

Musikalsk D-vitamintilskudd

Den Stavanger/Sandnes-baserte elektropop-duoen Beatpop har blitt en fast og trygg kilde til solskinn her i regionen. Ettersom Stavanger-regionen er området med flest nedbørsdager i året er Les mer…

Elektrisk forsmak

6. juni kommer fjerdealbumet til Rival Sons ut. Det har fått tittelen «Great Western Valkyrie.» Førstesinglen, Electric Man, lover meget godt.

Skilt ved fødselen

Skilt ved fødselen

Jeg er såpass barnslig at jeg alltid har hatt sansen for avis- eller magasinspaltene som ofte gikk under navnet Skilt ved fødselen. Her er min omfattende samling innen sjangeren ispedd et par absolutte klassikere.

0

Sandnes é stabilt

Sandnes é stabilt

Musikken til Veislakt er absolutt ikke noe for sarte indiesjeler, men dersom du er glad i bredbeint rock av det slaget det alltid er gøy å synge med på så digger du dette. Vi snakker bunnsolid råkk med sjølironi og allsangvennlige refrenger som tar arven fra Sandnes-legendene Ingenting videre.

2

Brutal manual

Brutal manual

Boktips: Trenger du et stykke fnugglett og actionfylt underholdning et par kalde vinterkvelder (og det gjør vi jo) fungerer Shane Kuhns «Manualen» fint som bare det.

0

Engler og demoner: Tom Waits

Engler og demoner: Tom Waits

Hvem er egentlig Tom Waits? Det kan synes som om ingen har greid å bli enige om hvorvidt den 63 år gamle amerikaneren i første rekke er musiker, kunstner, poet, klovn eller en skuespiller som fyller rollen som seg selv i alle sammenhenger.

0

Sweet Child in Time

Sweet Child in Time

Deep Purple en utømmelig kilde til avansert musikknerding. Her er litt mimring om den gangen Thomas Dybdahl sang «Child in time» på rockeklubb i Berlin.

1

Have yourself a Merry Zappa Christmas

Have yourself a Merry Zappa Christmas

Jeg fikk i oppgave av NRK P2 å kanalisere ånden til Zappa inn i julegavehandelen. Det var en særdeles underholdende oppgave som resulterte i en rekke julegavetips fra Zappas univers.

3